Många fina spel till Tovertafel!

Vårens nya spel i Tovertafel är här! Baka, spela biljard, åk tåg och utveckla kognitiva och sociala förmågor tillsammans! Vi har laddat Tovertafel Senior och Vuxen med många härliga upplevelser på olika nivåer.

Nya spel i Tovertafel Senior

Färgglada minnen (QR kod)

Det här spelet är ett inspirerande sätt att aktivera spelarnas egna minnen med bilder. Fotografiet på bordet är suddigt – men när man gnuggar på det träder bilden och färgerna sakta fram. Spelet stimulerar de sociala och de sensoriska förmågorna. Det är också möjligt att anpassa spelet genom att addera spelarnas egna foton som ni kan prata kring eller välj från bildbibliotek i Tover Lab.

Nivå: 3.

Bakning av bröd

Blanda, knåda och baka ert eget bröd och njuta av resultatet. Välj ingredienserna, blanda och se degen jäsa innan ni knådar och rullar ut en härlig limpa. Skjuts in i ugnen och sedan är det bara att dela och njuta! Spelet stimulerar både socialt och sensoriskt och är dessutom perfekt att komplettera med olika redskap, till exempel en träslev att röra runt och blanda alla ingredienser eller en kavel för att forma brödet. Och varför inte spela före middagen för att locka fram aptiten och bjuda på nybakat bröd!

Nivå: 4

Biljardbord

Bordet förvandlas till ett klassiskt biljardbord, komplett med biljardbollar och kö. Sikta och planera er nästa stöt! Träningen är både social och fysisk. Genom att dela upp sig i två lag som spelar med de randiga respektive de enfärgade bollarna hamnar samarbetet i centrum. För dem som har möjlighet att röra sig runt bordet uppmuntrar spelet även till fysisk aktivitet.

Nivå: 5.

Vändspår

Ni är ute och åker tåg – men tågväxeln är i olag. Här gäller det att vända spår så att ni kommer vidare. Välj och vänd spåret, och om det är rätt så märks det direkt när tåget växlar in, tutar och kör framåt. Genom att samarbeta kan ni ta er närmare slutstationen. Är det förresten någon som känner igen staden som tåget stannar vid? Spelet stimulerar både de sociala och de kognitiva förmågorna. Svårighetsgraden ökar allt efter spelet fortskrider.

Nivå: 5

Nya spel i Tovertafel Vuxen

Bildplan

När boken öppnas flyger det ut pappersplan – fånga dem och veckla ut dem för att se vilka bilder som finns inuti. Du måste röra på planen för att få dem att flyga, sedan fånga dem och gnugga på de vikta hörnen för att få upp dem. Mycket jobb för koordinationen och möjlighet att samverka! Det är möjligt att lägga till egna bilder på pappersplanen i Tover Lab eller välja från bildbibliotek.

Nivå: 3

Högkontrasterande spelkollektion

Omkring 25 procent av alla som har en intellektuell funktionsnedsättning har också en synnedsättning. Bland människor med Downs Syndrom är problematiken ännu mer utbredd. Därför har vi utvecklat en funktion i Tovertafel Vuxen som kan anpassas speciellt för spelare med synnedsättningar. Genom att addera en högkontrasterande funktion till våra spel får fler möjligheten att vara delaktiga och få en bättre spelupplevelse. Det är bland annat möjligt att addera en vit kant runt interaktiva detaljer. I övrigt är spelet precis som i originalversionen. Vilka spel som omfattas ser du enkelt med hjälp av den lilla ikonen i form av ett öga i spelnivån. Inledningsvis ingår tio spel i kollektionen: Djurpussel, Bukett, Såpbubblor, Larv, Fotbollsmatch, Mullvad, Färgstänk, Damm, Valpar och Transportpussel.