Tips från Tollarps Aktivitetshus:

Så jobbar du med Tovertafel för personer med funktionsvariationer

Gemenskap, glädje och aktivitet. På Tollarps Aktivitetshus i Kristianstads kommun har Tovertafel en given plats i den dagliga verksamheten. Och alla kan vara med – även om man ser lite dåligt eller armarna inte räcker till. Stödassistent Marie Englund delar med sig av sina tips om hur du gör Tovertafel ännu roligare!

Det interaktiva spelet Tovertafel finns i två versioner: ”Senior” som riktar sig till äldre personer med utmaningar kopplade till demens och ”Vuxen” med spel som har skapats för vuxna med funktionsvariationer. Som alltid har spelen utformats för att ge en kreativ och härlig stund i gemenskap med andra, samtidigt som spelarna får möjlighet att träna kognition, koordination och samarbete.

Marie Englund som är stödassistent inom OMS – FUNK DV och  Socialpsykatri i
Kristianstads kommun har arbetat med Tovertafel i flera år.

”Jag har jobbat inom daglig verksamhet och boenden i ofantligt många år”, skrattar Marie och berättar att hon i den kommun där hon tidigare jobbade hade tillgång till en Tovertafel.

”När jag hade börjat min tjänst här i Kristianstad så dök det upp ett demotillfälle och vi bestämde oss för att åka och titta på hur man kan jobba med Tovertafeln. Och det föll så väl ut att vi fick köpa in en enhet till vår dagverksamhet här på Tollarps Aktivitetshus.”

Gemenskap och rörelseglädje

”Vi har en dagverksamhet med personer i alla åldrar och med många olika typer av utmaningar. Utmaningen för oss blir förstås att hitta något för alla. Vi jobbar väldigt mycket med tecken bilder och kommunikation och i detta passar Tovertafeln in väldigt bra.”

Det är just samarbete och rörelseglädje som är grejen med Tovertafeln menar Marie som också betonar att möjligheten till valfrihet är viktig.

”Att man hjälps åt och hejar på är härligt, och samtidigt som deltagarna får en rolig upplevelse i stunden så har man också möjlighet att utvecklas. För oss är det ett samarbete som man kan ha runt bordet, där alla kan vara delaktiga oavsett om man tycker om att tävla eller inte. Men – och det är viktigt tycker jag – man behöver ju faktiskt inte spela i grupp. Flera av våra gäster tycker att det är skönt att gå in till Tovertafeln och spela lite alldeles själva.”

Smarta hjälpmedel för delaktighet

Personalen och gästerna på Tollarps Aktivitetshus har också hittat nya sätt att utveckla Tovertafel-spelen.

                      ”När spelet ’Musikmakare’ lanserades blev det jättepopulärt, men vi insåg också att man om man ha en synnedsättning kan ha lite svårt att se var man ska slå. Då kom vi på att man kan ta papptallrikar och fästa på bordet med häftmassa så att det nästan blir som en stor trumma att slå på, det funkar jättebra. Tallrikarna blir som ett riktmärke. Ett annat tips om det finns spelare vid bordet som har svårt att sträcka ut armarna är att ge dem en flugsmällare att jobba med.”

Och till sist, ett litet träningstips, som är lika uppskattat av personalen som av besökarna:

”Ibland sitter vi på pilatesbollar runt bordet när vi spelar. Det är en kul balansövning som jag tror att vi mår bra av allihop!”