”Bara för att man blir sjuk blir man inte sämre på att uppskatta det vackra i livet.”

Åren går väldigt fort när man har roligt! I år firar vi på GoesArt fem år med välfärdsteknik. När vi introducerade Tovertafel i Sverige hörde vi till pionjärerna inom digitala spel. I dag är välfärdsteknik ett etablerat begrepp och ett område som växer snabbt med nya innovativa idéer. GoesArts Ingela Sjöberg har varit med på den spännande resan.

Hur kom du först i kontakt med begreppet välfärdsteknik?

”Jag visste ju inte då att det var välfärdsteknik det handlade om. Men första gången som jag träffade skaparna av Tovertafel var på en mässa nere i Europa, jag tror det var 2014. På den tiden var jag vd för ett företag inom pedagogiska lekmaterial och blev introducerad till tekniken, som då fortfarande var i utvecklingsstadiet, på mässan. Jag tyckte att det var en så fantastisk produkt. Vi höll kontakten och samarbetade även kring några event. Det slutade med att jag fick frågan om inte GoesArt ville representera Tovertafel i Sverige och 2017 inledde vi vårt samarbete – med Sverige som en av de allra första exportmarknaderna.”

Vad krävs av en produkt för att ni på GoesArt ska välja att representera den?

”Vi letar alltid efter lösningar som inte enbart är funktionella, utan som också kan tillföra trygghet. Bara för att man blir sjuk tror jag inte att man blir sämre på att uppskatta det vackra här i livet. Snarare är det tvärtom: man behöver det ännu mer! Därför inriktar vi oss inte på de traditionella hjälpmedlen utan söker efter det som är roligt och engagerande. Vi vill också att det ska vara produkter som är meningsfulla både för individen och för personalen – och för anhöriga.”

Den andra produkten som GoesArt valde att ta in – inmu-kudden – är ett annat bra exempel på just det?

”Ja, där gjorde jag en väldigt personlig resa. Året efter att vi började jobba med Tovertafel så blev min mamma svårt sjuk. Som anhörig började jag leta efter ett hjälpmedel som kunde hjälpa till att dämpa hennes oro och skapa trygghet. Det var då jag lärde känna människorna bakom inmu, och det var också då som företagets inriktning fick sitt fokus.”

Hur vill ni på GoesArt att kunderna ska uppleva er?

”Vi vill vara närvarande. För oss är det jätteviktigt att våra medarbetare har erfarenhet från vård och omsorg och känner till utmaningarna i vardagen. Vi vill föra dialogen även på verksamhetsnivå och inte bara på kommunnivå eftersom det ger oss möjlighet att ta in och förbättra produkter som förenklar vardagen både för användarna och för personalen. Här är utvecklingen av inmu-kudden ett jättebra exempel, där vi i dialog med personal kom fram till att det behövdes ett hygienfodral; och då utvecklade inmu ett sådant. Att kunna ge stöd även till personalen är oerhört viktigt för oss!”

Hur tror du att välfärdstekniken kommer att utvecklas i framtiden?

”Välfärdstekniken kommer att utvecklas och öka i omfattning. Den behövs ju, eftersom händerna inte kommer att räcka till för att ta hand om våra äldre om inget extra stöd ges. Den behövs för att vi ska kunna effektivisera och samtidigt upprätthålla kvaliteten på vården. När principen är att alla ska ha rätt att bo kvar hemma så långt det är möjligt, så blir följden att när man väl kommer till ett boende så kommer man att ha större utmaningar. Och det gör det ännu svårare att nå fram med aktivering om man inte har rätt stöd i form av resurser, personal och rätt teknik. Samtidigt växer befolkningen och risken att drabbas av demens ökar, bland annat på grund av livsstilsrelaterade faktorer. Så, ja: välfärdsteknik behövs, vi får bara aldrig glömma bort att det är människan som är normen.”