E-hälsocoachen tipsar: Så skapar du välbefinnande med välfärdsteknik

Välfärdsteknik kan bidra till välbefinnande. Så låt den inte ligga och oanvänd i ett hörn! Jessica Bendix, E-hälsocoach på Tre Stiftelser, tipsar om hur du kommer i gång med den nya tekniken.

Tre Stiftelser har tre boenden i Göteborg: Änggårdsbacken, Vega och Otium. I sitt jobb som E-hälsocoach har Jessica Bendix uppdraget att vara ett stöd i verksamhetens digitalisering, omvärldsbevaka och driva nya projekt som kan bidra till hyresgästernas hälsa och välmående.

”Mitt jobb är att sprida kunskapen om välfärdsteknik och uppmuntra mina kollegor att använda ny teknik. Vi tror att tekniken är ett jättebra sätt att aktivera och skapa välbefinnande på individens nivå, så det här sättet att jobba har en väldigt tydlig koppling till vår värdegrund”, förklarar Jessica Bendix.

För tre år sedan valde man att investera i Tovertafel – det magiska bordet. Tovertafel är  ett interaktivt spel som projiceras på bordet eller golvet med hjälp av en projektor. Spelkonsolen innehåller en rad olika spel som bidrar till att aktivera kognitivt, fysiskt och socialt. Initiativet har fallit mycket väl ut, och nu har Tre Stiftelser valt att köpa in den nya modellen, Tovertafel Senior, till samtliga sina tre äldreboenden.

Tovertafel Senior är speciellt utvecklad med tanke på äldre personer som har drabbats av demens. Här finns möjlighet att välja spel som passar individers olika behov.

”Det jag gillar med det magiska bordet är att det inte krävs så mycket planering av personalen. Det är bara att trycka på en knapp – sedan är man igång. Och man behöver inte städa när man är klar! Hyresgäster med medelsvår demens är en målgrupp som kan vara svår att nå fram till. Det kan vara en utmaning för personalen att hitta något meningsfullt. Spelen i Tovertafel är ett bra sätt att aktivera – man möts helt enkelt i spelet. Eftersom det kan användas på olika nivåer som matchar personers utmaningar så upplever jag att det blir väldigt meningsfullt. Det finns även evidensbaserad forskning inom området som bekräftar våra erfarenheter”, säger Jessica som har en personlig spelfavorit:

”Ja, jag gillar att ’putsa silver’ det är så tillfredställande”, skrattar Jessica som också tror att man kommer att använda sig mycket av det nya magiska bordet vid fysisk träning för hela kroppen.

”Den nya versionen har ett snabbfäste som gör att vi kan flytta det mellan olika platser. Vi kommer bland annat att ha den i gymmet för att spela fotboll.”

Att Tovertafel stimulerar så många olika funktioner som är viktiga för välbefinnande – från fysisk aktivitet till intellektuell och social stimulans, tycker Jessica är det bästa:

”Det behövs inte så mycket. Det kan räcka med att man sträcker ut en arm. Den fysiska ansträngningen stimulerar muskelminnet, hur liten rörelsen än är!

Jessica tipsar: så blir du kompis med tekniken

  1. Skapa dagliga rutiner. Det ska vara lika naturligt som att ta en promenad eller sätta på musik. Då blir det enkelt och roligt.
  • Tryck så mycket du vill! Grejorna går inte sönder! Den här typen av välfärdsteknik är utvecklad för att vara lätthanterad och robust. Du behöver inte förstå hur den funkar inuti för att använda den.
  • Tro på dig själv! Ibland inbillar vi oss att vi inte är så tekniskt lagda… men fundera på hur mycket du faktiskt gör ett arbetspass – från digital dokumentation till hantering av transpondrar och tekniska hjälpmedel. Så visst kan du!
  • Det är inte lek, det är jobb! Att sitta vid det magiska bordet och spela spel är jobb precis som allt annat. Se det som en del i arbetet och ett viktigt sätt att skapa meningsfullhet. Det är ett arbetsverktyg som stärker din möjlighet att göra något bra för hyresgästen.